Hur du gör ditt eget lössnus i ugn
27 juli
-1140x300h.jpg)
-1140x300h.jpg)
Här har vi äntligen sammanställt en guide för nybörjare för att komma igång och tillverka sitt egna lössnus hemma!
Guiden bygger en smula på attiraljer från primasnus start-kit förvisso men som sagt, snustillverkning ska vara så enkelt som möjligt, och så roligt som möjligt!
Guiden är indelad i 25 steg, kan tyckas kännas många, men vi har försökt få med så mycket information som möjligt.
Känner du som läsare att vi har missat något eller vill delge några bra tips så är det fritt fram att kommentera på denna guide!
Nåväl, låt oss börja!
- STEG 1
Sätt ugnen på 90 grader. Använd gärna en stektermometer och stäm av temperaturen med jämna mellanrum till en början för att säkerställa att temperaturen inte skenar i ugnen åt något håll så här till en början.
Vi har här ovan startkitet från primasnus.se, det vill säga- 1 st elvisp
- 1 st beredningstråg på 10 liter
- 2 st essenser (1 st Coobra Enbär samt 1 st Coobra Bergamotte)
- 1 st köksvåg
- 1 st 3-pack snusingredienser standard
- STEG 2
Vi börjar med att ta fram en kastrull, påse 1 ifrån ingredientssatsen (100g koksalt) samt en visp. Därefter kokar vi upp 9 dl vatten (personligen önskar vi inte ett alltför blött snus, originalreceptet säger 10 dl, men vi har valt att minska vätskan en aning).
- STEG 3
Lös upp påse 1 i det kokta vattnet och låt svalna till ca 50 grader.
- STEG 4
Häll saltlösningen i tråget.
- STEG 5
Häll tobakssatsen över saltlösningen i beredningstråget.
- STEG 6.
Vispa grundligt i minst 5 min så att allt tobaksspill är uppblandat ordentligt med saltlösningen.
- STEG 7
Packa snusmassan hårt med hjälp av exempelvis en matsked.
- STEG 8
Sätt på locket. (Använder du en stekpåse sätter du in tråget med lock i den nu).
- STEG 9
Placera tråget i mitten av ugnen som nu är uppvärmd och håller 90 grader.
Låt stå i 24 h. (Är detta en av de första gångerna du bakar snus hemma, glöm inte att stämma av temperaturen med jämna mellanrum).
- STEG 10
24 h har strax gått. Då tar vi fram kastrullen igen, en visp och påse 2 (100g natriumkarbonat, hushållssoda).
Kokar upp 5 dl vatten.
- STEG 11
Detta steg samt steg 13 kan hoppas över om man vill!
Men eftersom vi vill ha ett lite mer kram/packbart snus liknande det som köps färdigt i butik väljer vi att tillsätta lite tillsatsmedel (typ specialstärkelse/gummi arabicum) i detta steg.
Vi mäter upp ca 17 g då rekommendationerna är mellan 15-20g specialstärkelse från Cuthof.
- STEG 12
Lös upp påse 2 i det uppkokta vattnet.
- STEG 13
Lös upp specialstärkelsen/gummi arabicum i sodalösningen om du valde att följa steg 11 tidigare.
- STEG 14
Ta ut tråget från ugnen och ta av locket.
- STEG 15
Bryt upp snusmassan med exempelvis en matsked.
- STEG 16
Blanda i sodalösningen med snusmassan. Vispa väl minst 5 min med elvisp.
- STEG 17
Packa snusmassan hårt igen med exemplvis en matsked.
Ställ tillbaka tråget i mitten av ugnen och låt processa i 90 grader i ytterligare 12 h.
- STEG 18
Ta ut tråget ur ugnen. Stäng av ugnen. Ta av locket.
Bryt upp snusmassan igen med exempelvis en matsked.
- STEG 19
Vispa upp snusmassan så att du slår sönder alla klumpar.
- STEG 20
Ta fram påse 3 (glyrecol) och vispa ner den grundligt i snusmassan. Vispa minst 5 min.
- STEG 21
Plocka fram burkarna som följde med tobakssatsen samt aromerna.
- STEG 22
Vi har valt att dela satsen i 2 delar för att få lite omväxling på snuset, men man gör givetvis precis som man vill.
Satsen har separerats på ungefär hälften i respektive burk varpå enbärsessens hälls i den ena burken.
- STEG 23
I burk nummer 2 häller vi essensen med bergamotte.
- STEG 24
Vispa minst 5 min/burk för att blanda runt snuset ordentligt.
- STEG 25
Sätt på locken och märk upp dem. Låt vila i kylskåp minst en vecka för bästa resultat. (Du kan givetvis börja snusa ditt nya snus direkt, men smakerna sätter sig bättre om det får vila en tid).
Skriv en kommentar